RICHÁRD TESTVÉR KONGÓI BETEGEKÉRT ALAPÍTVÁNY

Múlt héten Etienne ápolónk jelzi: doki, akit most operálsz, a Sankuru megyéből való, az én nyelvemet beszéli. Kiderült, hogy a kb 60 éves beteg 700 kilométeres távolságból jött, gyalog! Kissé elkésve, de amint lehetett, előkaptam a gépemet, hogy az esetet megörökítsük. A kongói nép komolyan szenved, de ilyen erőfeszítést a gyógyulás reményében kevesen vállalnak. Hallgassuk betegünk elbeszélését:

MutoRichO

„2014 táján kiderült, hogy magas a cukrom. Nem sokkal később, látásom egyre homályosabb lett, míg egy szép napon teljesen elhomályosult. Ekkor nagyon megijedtünk és így gondolkodtunk: a betegség okát kell megkeresni, onnan jöhet a gyógyulás. Ilyenkor itt Afrikában, vidéken általában az első út a javasasszonyhoz vezet, hiszen ő lát a dolgok mögé. Amaz, extázisában felkiáltott: hát persze, a második feleséged volt férje a hibás, íme, néhány szer, de mindenekelőtt kellene egy kecske! Kecskét találtunk neki, és elkezdődhetett a kezelés.

Mivel hatás a sok szer után semmi, elmentünk a főpaphoz, a helyi szekta leghíresebb prófétájához. Ő parfümökkel és jó csípős citromlével kezelgetett. Neki is adtunk tyúkot, pénzt, de eredmény itt sem volt. Egyszer csak nővérem, aki Mbuji Mayi-tól 70 km-re lakik, hív: gyere ide, van orvos, van klinika és jókat hallunk róluk!

Opus2e2oiel

 

Így keltünk útra hárman, én, a beteg, akit bottal vezetett az öccse és még feleségem. Az út egy hónapig tartott, számtalan éjszakát töltöttünk a csillagos ég alatt, éhesen és fázva, míg végre megérkeztünk a nővéremhez, kb egy hónapos út után. Innen tudtunk telefonálni és azonnal továbbindulni, mert a fehér ember pont ott volt a szemészeti centrumban.

A rendelésen kiderült, hogy a bajt szürke hályog okozza, amit hamar meg is operáltak. Elképesztő csoda történt, mert látásom szépen visszajött, szállást és még élelmet is kapott a kis család, és erőre kapva hamarosan visszaindulunk! Garantálom, visszafelé sokkal gyorsabb lesz az út!

DSCF608Csak egy kérésem van a doktorhoz, jöjjön el hozzánk, mert a falunkban sok a beteg, akiknek nincs bátorságuk útra kelni, mint ahogy nekem volt, hála a nővéremnek.”
Eddig az elbeszélés. 2017-ben a sok zavargás miatt nem voltunk a Sankuru megyében. Amennyiben a helyzet engedi, jövőre feltétlen szervezünk utat. Ehhez sok pénz kell, tudniillik az utak rettenetes állapotban vannak, e miatt kisrepülővel oldanánk meg az utazást. Kértem árajánlatot, mibe kerül most a Kanangában állomásozó repülő bérlése: egy óra repülés 250.000 Ft-ra jön ki. Amennyiben KOLE-ba akarunk menni, az a gépnek 4 órát jelent! Csak oda, de onnan vissza is kell jönni! Kétmillió Forint egy őserdei misszióért… Megéri? Méregdrága. De mégis, ha a mérhetetlen szenvedést nézzük és azt, hogy semmi más remény nincs a helyieknek a gyógyulásra… szívem szerint mindent megteszünk, hogy 2018-ban legalább egy missziót végezhessünk a Sankuru megyében. Ehhez kérjük a segítséget, hogy akcióinkkal csökkentsük a szenvedést és stabilizálhassuk a régiót…

Fr Richard