RICHÁRD TESTVÉR KONGÓI BETEGEKÉRT ALAPÍTVÁNY

Nemrég operáltunk egy beteget. 70 éves, jó karban levő bácsika. Simon Pierre ápolóm szólt: Te doktor, ez a Józsi bácsi már a negyedik beteget hozza hozzánk, ő maga toborozza őket, hallgasd már meg, mit mesél! No, hallgassuk együtt. Közben ne felejtsük, kérem, 2011-et írunk, a föld minden kontinensén!

Újabb szemészeti missziót végezhettem Lubumbasiban, a gazdag Katanga megye fővárosában. Ezen missziók célja kettős: gyermekeket operálni és a St Bernadette szemészeti centrum sebész-orvosát tovább képezni. E kettős feladat elvégzése azért nehéz, mert rengeteg gyermeket látok és operálok, és egyszerűen nincs idő a másodikra.
Testvérek, szürkehályoggal. A késői operáció következménye a súlyos amblyopia (tompalátás)

Lubu26Lubu30

Most is, a 10 napos ottartózkodás alatt 32 (gyermek) szemet operáltam. 8 éves cataractás gyemek az iskolából! Rendkívül szomorú helyzet!

Kabindába érkezve megdöbbentő látvány várt. Persze, elsősorban szemészeti betegeket jöttem gyógyítani, hirdették is mindenfelé érkezésünket. A kórházba lépve viszont újfent szembesültem az itteni nyomor mélységeivel. Első benyomásom az volt, hogy valami kempingbe érkeztem. Mindenfelé apró csoportokban családok telepednek le a kórház udvarán, gyékényeken, lepedőkön, stb… A gyerekosztályon 40 ágyra 150 beteg van! Ezen betegek 80%-a Kawashiorkóros beteg gyermek. A gyermekek gyakran a szülőkkel és testvérikkel a kórházban élnek több hétig, esetleg hónapig. Közösségünk által biztosított nutricionális programm hatalmas vonzerő a falvakban éhező családoknak. Egy Kwashiorkóros beteg gyermeket 3-4 hét alatt lehet talpra állítani.
Segít bennünket az UNICEF, különleges tápszerekkel és gyógyszerrel. Ami viszont egy nagy probléma, hogy ebben az évszakban igen hideg van errefelé. Sokat esik az eső, és 16-18 fokra lehűl a levegő éjszakánként. Minden rendkívül nedves, a gyermekek dideregve ücsörögnek egész nap. Ezért takarók vásárlására indítunk gyüjtést!

JUIL09

Az itt közzétett kérésünk, mi szerint takarókra gyűjtünk, igen eredményesnek bizonyult, mert több támogatónk is segített, így a szükséges takarók vétele folyamatban van!
Köszönjük a gyors segítséget, a legyengült szervezetű kwasionkóros gyermekeknek életmentő lehet egy meleg takaró!

Fr Richard

Újra úton voltunk...Én, Patient és Etienne, két szemészeti szakápolóm. A száraz évaszak kitűnő lehetőséget adott, hogy ismét elinduljunk és távoli vidékekre menjünk segiteni a betegeken. „Richárd testvér, miért mész messzi helyekre misszióba, hiszen itt Mbuji Mayi-ban csak le kell ülnöd, és van bőven elég beteged”, mondta egy kedves európai ismerősöm. Akkor leültünk, és szépen elmeséltem az itteni belső vidékeken élők elhagyatottságát, magányát és nyomorát. Mondtam neki, nézzük a számokat és a beteganyagot, akiket ilyenkor kezelünk, és megdöbbentő valóság rajzolódik ki: a betegek igen messzről, sokszor 4-500 kilométerről jönnek, közöttük nagy számban igen elhanyagolt, nemritkán 10 éve teljes vakságban élő emberek, egyetlen vágyuk, hogy ujra lássanak.Idén úgy gondoltam, hogy visszatérünk a Pigmeusok földjére, és megduplázzuk az ottlétünk idejét. Így született meg a terv, hogy Lokoko-Pelenge faluban 3 hétig, és Kole városkában szintén 3 hétig maradjunk.

MJM133ph054

Az utazás szép és kalandos volt.

Végre, nagy nehezen megérkezett a száraz évszak. Errefelé ez nagyon fontos, hiszen ilyenkor építkeznek az emberek, téglát vetnek, a földön szárítják őket ki, ilyenkor borul virágba sok fa, főleg a mangófák, hullatják lombjukat mások, égetik a helybéliek a magasra nőtt elefántfüvet… és mi ilyenkor indulunk távoli vidékekre szemészeti missziót végezni. Ezekben a hónapokban könnyebb közlekedni, hiszen szárazak az utak, és éjszaka jó hűvös van.

lu333lus315

Lusambói harmadik missziónkat teljesítettük. Szállásunk egy bérelt ház volt, és négyen laktunk benne, 2 orvos és 2 szemészeti szakápoló.
2 hét alatt 695 beteget vizsgáltunk meg és 68 operációt végeztünk.

Egy Belga ONG (Ophtalmology World Wide) közreműködésével történt egy hetes szemészeti misszió Mbuji Mayi-ban, a St Raphael Szemészeti centrumban. Célunk, a minél több szemműtét elvégzése volt. Mbuji- Mayi egy 2 millió lakosú város. A különböző számítások szerint a városban 12.000, szürke hályog miatt vak ember él! A mi kis szemészeti centrumunk évi 800 szürke hályog műtét végzésével csak igen lassan képes szignifikánsan csökkenteni ezt a számot! Úgy gondoltam, hogy csináljunk egy kampányt, ahol szinte ingyen operálunk külső segítséget is kérve.

A Belga misszió nagyon jól sikerült. Egy hét alatt 200 szürke hályogos beteget sikerült operálni. A műtéti hozzájárulásnak 10 Dolláros ár lett megszabva, sok beteget ingyen kezeltünk, tekintettel az itteni igen nagy szegénységre.
0kep1kep

Három mikroszkóppal három asztalon lehetett egyszerre dolgozni.

Eltört a szemüvege? Az orvos új szemüveget írt fel? Sebaj, minderre a megoldás optika Mbuji-Mayi
Kérem, menjen el a SIMIS piacra. Ott ül a kétmilliós város EGYETLEN „optikusa”. Hozott üvegből és hozott keretből príma szemüveget készít 20 perc alatt. Helyben megvárható! A készítés minden munkafázisa egyenesben követhető!

Kövessük mi is a kis képsoron, hogyan készül egy dr Hardi által felírt szemüveg Mbuji Mayi-ban!

-Jónapot kívánok, hozott üveget? És keretet? Tessék leülni, azonnal munkához látok.

LTTE1LTTE2

 Fogom a keretet és az üvegre rájelölöm a csiszolás határait...