RICHÁRD TESTVÉR KONGÓI BETEGEKÉRT ALAPÍTVÁNY

Idén, mint más években, újfent Kabindában karácsonyoztunk. Jó közösségben ünnepelni a szeretet ünnepét. És hogy teljes legyen az öröm, szorosan összekötöttük a szemészettel. Hetekkel érkezésünk előtt az összes helyi rádióban bemondattuk az osztály újranyitását.

0001001

Múlt héten Etienne ápolónk jelzi: doki, akit most operálsz, a Sankuru megyéből való, az én nyelvemet beszéli. Kiderült, hogy a kb 60 éves beteg 700 kilométeres távolságból jött, gyalog! Kissé elkésve, de amint lehetett, előkaptam a gépemet, hogy az esetet megörökítsük. A kongói nép komolyan szenved, de ilyen erőfeszítést a gyógyulás reményében kevesen vállalnak. Hallgassuk betegünk elbeszélését:

MutoRichO

2017-es év első fele igen sűrűre sikeredett. Januárban kitűztük az új kórház első tömbjének avatását, március hóra Innen a határidő betartása volt a lényeg. Ennek ellenére távoli missziókat is bevállaltunk. Még 2015 vége felé operáltunk egy helyi főnököt Wikong városkából. Állandóan telefonált, hogy menjünk missziózni hozzájuk. Mbuji Mayitól aránylag elérhető távolságban található, így januárra terveztük ezt a missziót, aminek riportját itt lehet olvasni. Innen szinte egyenesen az egyenlítő vidékére utaztunk a belgiumi OWW társasághoz társulva, két hétre. Egy igen rövid, de nagyon hatékony, sikeres misszióban segítettünk Balázs önkéntes doktorral. Erről itt olvashatnak bővebben.

betegvarkarton

A váróterem, és a kartonozó.

Kicsi szemészeti centrumunk életében hatalmas lépés történt. Március 27-én az új helyen kezdtünk. Az út, amely idáig vezetett, igen kalandos volt. Sebaj, a kaland általában érdekes, kihívásokkal teli, intenzív időszak. Álmunk, hogy saját kórházunk legyen a szemészeti betegek ellátására, kezd valóra válni. A tervezett öt tömb közül az első megépült.

0844

Esti fényben a kórház fogadó épülete. 

A kórház tervezője Bordás-Vaga Nóra.

Érdekes, rendkívül tömény két hét áll mögöttünk. A belgiumi OWW szervezethez csapódva Basankusu városában voltunk szemészeti misszión. Évente egy alkalommal, két hétre szerveznek ilyen akciót a nagyrészt belga kollégákból álló társaság. Idén kissé zavaros volt az előkészítés. Két tonnányi felszerelést és fogyóeszközt állítottunk össze Belgiumban 2016 októberében. (én is ott voltam a csomagolásnál) Ez DHL-el érkezett Kinshasába november elején. -Időnk van bőven,- mondta Yann, a szervezet főnöke. 

Mire én: Ennyi év után sem ismered Afrikát? 

A ládák február közepéig várták a vámolást… Igaz, hogy politikai zűrzavar volt ez időben, igaz, hogy vámos-sztrájk is volt. És kérem három hónap itt, eme kontinensen, ez semmi!

KipakolasIMG 84

Richárd testvér az év nagy részében Mbuji-Mayiban, egy 1,5-2 milliós városban rendel, de ezen felül megbecsülni is nehéz, hogy hány millió emberre ő az egyetlen szemész szakorvos itt a megyében, és azt is csak találgatni lehet, hogy pontosan hány tízezer szembeteg és vak ember él ebben a régióban.

Torzsfo2

Ebben a régióban ahol a távolságokat nem lehet érzékeltetni kilométerekben, mert itt európai fejjel felfoghatatlanul hajlik a tér és az idő, amikor az ember megpróbál A-pontból eljutni B-pontba, és nem érti, hogy három óra alatt hogy-hogy csak 30 km-t haladt kocsival, de erről később....

Idén minden ünnep a hétvégére esett. Ez annyiból jó volt, hogy sok beteget sikerült kezelnünk és vizsgálnunk és nem utolsó sorban megoperálni.

Szép számmal jöttek szürkehályogos betegek a környező falvakból, és több bilaterális eset volt közöttük. Ilyenkor mindig elszorul a szívem. Képzeld el a Te Nagyidat, esetleg Édesanyádat, amint vakon ül a ház előtt. Vár, valamit vár. Na, de mit? Hiszen több száz kilométerre a legközelebbi kicsit fejlettebb kórháztól, semmiféle megoldás nincs a szürkehályogra. Már megpróbálták a helyi, lokális szereket. Már átesett a ráolvasásos gyógymódon, már a próféta is próbálkozott, de a sötétség megmaradt és a totál tehetetlenség uralkodik.

JucusBilater

Reggelre kelve kiültetik a nénit egy székbe a ház elé. Ottmarad addig, amíg bele nem fárad: nyom ez az átkozott szék, mert itt még a fotel is szúrós és bök.

Egy kedves beteg, miután levettük a kötését, a szürkehályog műtét utáni napon, csodálkozva, de szinte követelőzve így kiáltott: Doktor, nyomatékosan kérem, hogy jöjjön, telepedjen le itt, Muene Dituban. Tessék hagyni azt a Mbuji Mayi várost, mert mi, itt, tárt karokkal várjuk!

kép

-Jó, mondtam, ezt könnyen el lehet intézni, adjatok egy telket kis házzal, és jövök!
Mire a beteg, rövid gondolkodás után: Oké, szerintem a DR Kasongot kéne megkérdezni… Egy afrikai mindig kivágja magát, csak az ajánlott megoldás nem megoldás… Az említett doktornak semmi befolyása az említett ügyben…

Igen sűrűre sikeredett az utóbbi két hónap. Kezdődött augusztusban a Lubumbashi-i, szokásos éves misszióval. A Light For The World nevű Belga szervezet megbízásából, akik nagyon komolyan segítik centrumunk működését, az általuk támogatott, a Kongó déli vidékén található szemészeti egységekbe végzek évente missziót. Ezek célja, a már rutinszerűen működő egységek sebészeti színvolanának emelése, egyrészt gyerekek műtétjeinek végzése, másrészt különböző modern eljárások fokozatos bevezetése.

képkep

Idén, a helyi kollegák kérésére a szürkehályog sebészet modern eljárását kellett tanítanom. Lubumbashi, Likasi és Kolwezi, a nagy városok, ahol a misszió folyt, mind a mesés Katanga megye bányavárosai. Réz, kobalt és nikkel, amiket errefelé lehet találni.