RICHÁRD TESTVÉR KONGÓI BETEGEKÉRT ALAPÍTVÁNY

Lassan, de tovább folyik az építkezés, a munkálatok egy napra sem álltak le: kerítés építés, aggragátorház, betegeknek WC, és ami most a legsűrgősebb, a napenergia szisztéma kiépítése. Mbuji-Mayi-ban az áramszolgáltatás nem működik, néha egy-egy órára bekapcsolják, de többnyire hónapokig sincs áram. A kórház működése viszont áram nélkül elképzelhetetlen. Az aggregátor igen nagy gázolajszükséglete miatt, úgy döntöttem, hogy kiépítjük a napelemes szisztémát. A tervezett napelemes áramellátás számításaim szerint az összes áramszükséglet 70 %-át fedezni fogja. Ezzel rengeteg pénzt tudunk majd megspórólni.

A napelem tartószerkezete, és a már felszerelt panelek.

DSCF6279DSCF6910

Kongóban építkezni nem könnyű dolog. Helyesebben, az attól függ, hogy az ország melyik részén. Az RD Kongó 2 millió 345 ezer négyzetkilométer alapterületű, e miatt érthető, hogy a távolságok hatalmasak, több problémát okozva, ami főleg az ellátás terén érezhető.

Építkezni például háromszor drágább Mbuji Mayi-ban, mint Kinshasában, a fővárosban, vagy Lubumbashiban, a déli vidéken Tanzániához és Zambiához közeli Katanga megyében. Egy szerencsés egybeesés következtében, pont a száraz évszak közepén volt Lubumbashiban szemészeti misszióm, és éppen ekkorra kaptunk egy nagyobb hozzájárulást az építkezéshez.
-Itt az alkalom, hogy megpróbáljunk valamit, ajánlottam Gaby mesternek.

A bejárat felöli kapu, és kerítés. A betegek kinti váróterme.

IMG70IMG254

IMG5251IMG5261

IMG7096IMG7061

IM064IM7071

IMG068IMG073

 A szemészeti kórház építésének alakulása: elkészült a második koszorú, a tető következik!

Richárd testvér készített egy rövid videót a készülő befogadó épületről: www.youtube.com/watch?v=0YyYmZUULY4
https://www.youtube.com/watch?v=j2V3DmEZiis
Készül a tető ácsszerkezete!

epitkeepitkee

Készülnek a vasbeton koszorúk a szemészeti kórház befogadó épületéhez.

2015 februárjában elkezdődött az építkezés. A Bordás-Varga Nóra mérnök által, önkéntes munkában tervezett, szemészeti kórház befogadó épületének építési munkálataiba kezdtek bele. 

IMG 6978IMG 6987

Első lépésként egy konténert vásároltunk a Summa Artium alapítvány támogatásából. A konténer fölé tető került, a tető mellé esővízgyűjtő tartály. Az építkezési területet ideiglenes kerítéssel körbekerítettük.

Örömmel értesítem a honlap olvasóit, hogy önkénteseink, Bordás -Varga Nóra építész a kórház tervezője, és Geiger József mérnök, szerencsésen hazatértek Kongói küldetésükből. A Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán nyert pénzből, megtörtént a kórház építési projekt legfontosabb kezdő lépése: a kórház tervezése, és a tervek elfogadtatása a hatóságokkal. Az út minden várokozásunkat felülmúlt: a Szent Raphael szemészeti centrum megkapta az építési engedélyt!

Köszönet illeti ezért Bordás- Varga Nóra építészt a kórház tervezőjét, aki a legapróbb részletekig kidolgozott, magas szakmai felkészültséggel elkészített tervrajzzal utazott ki Kongóba. Köszönet Geiger József mérnöknek, hogy Kongóban szerzett építési tapasztalataival segítette a munkát. Köszönet az Arcade Studio Kft dolgozójának, Paulin Pálnak a tervek digitalizálásáért, a digitális látványtervért mely a Kongóba kivitt szórólapokra is rákerült. Köszönet Kocsis Ferencnek a gyönyörű makettér melynek nagy sikere volt odakint.

Íme egy rövid képriport az ünnepélyes alapkőletételről, és főbb eseményekről:

amakettDSCN0318
A kórház makettje Kocsis Ferenc munkája.   Az elkészült pódium, rajta a molinó, melyet önkénteseink vittek ki Kongóba.

Örömmel értesítem támogatóinkat és a honlap olvasóit, hogy alapítványunk, a Nemzeti Együttműködési Alap által kiírt pályázaton, két millió Ft támogatást nyert kórház építési projekthez. 
Még 2010-ben alapítványi támogatással sikerült 3 kis telket venni, mely telkek a Szent Raphael szemészeti centrum tulajdonába kerültek. Részlet Béres János Mbuji-Mayiban tett látogatása alakamából készített filmből: https://www.youtube.com/watch?v=3EhT5U-xOHA

18518view

 

 A centrum bérelt épületekben végzi gyógyító munkáját, a helyiségek a betegek bentfekvését nem teszik lehetővé.