RICHÁRD TESTVÉR KONGÓI BETEGEKÉRT ALAPÍTVÁNY

Olvasom az Interneten, hogy valahol több mint 600.000 4G-s Apple telefont rendeltek egy nap alatt, ezért az első rendelési napra be is fagyasztották a további fogadást… Én eközben, egy nap alatt kb 15 totális bilaterális cataractát operáltam Mbuji Mayi-ban. Ezen esetek közül csak két példát emelnék ki. 

Az első, egy idős nénié. Szeme világa lassan-lassan gyengült meg. Miután évekig nem látott semmit, végre, elhozták a COR szemészeti centrumba. Bal szemét június elején operáltuk, a jobbat egy héttel később. Ime a képek, hogy követhessük a nénit.

MJM26MJM029

Műtét előtti kép, a bal szemet fogjuk operálni.  A műtét után ...

2010. márciusi misszióm alkalmával csak gyerekeket műtöttem. Itt egy mindkét szemére vak 8 hónapos gyereket műtök.

MJM085MJM88

Műtét után.


Paul Kawumbu 62 éves. Kongolo városban lakik, a KATANGA tartomány északi részén. Három éve nem lát semmit. Először a bal szemén gyengült, majd lassan mindkét szemén egyre homályosabb lett a látása. A pupillája területén megjelent egy fehér folt, és egy szép nap reggelén arra ébredt, hogy fényen kivül semmit nem lát.
„Nagypapa, miért nem jössz ki az udvarra?” kérdezte a kisunokája.
„Azért, mert nem látok semmit!” volt a válasz.

Az Agnus Dei Közösség meghívásának eleget téve 2008.10.20- án két hétre a pigmeusokhoz mentem szemészeti misszióba Simon Pierre Kasongo ápolóval.
A missziót Magyarországi Szent Erzsébet missziónak neveztük el.

HP390HPI452

A helyszín Lokoko egy kis pigmeus település, Lomela megyében 150 km-re Kole városától. Lokoko az egyenlítői őserdő szívében található. A legközelebbi szemészeti rendelő légvonalban 200 km-re található Lodja városában. Annak ellenére, hogy 400 km-re van Mbuji- Mayi-tól közigazgatásilag oda tartozik.

Végre eljutottunk Lusambóba. Évek óta telefonálnak betegek és egyéb, ismeretlen személyek a következő szöveggel : Doktor, itt errefelé rengeteg a beteg, mikor jön már ? Itt a Sankuru megyében a háború óta nem járt szemész ! Legtöbbet egy Gyula nevezetű úr hívott, szinte minden héten, állandóan ezzel a szöveggel : "Doktor, mikor jön már, errefelé rengeteg a szembeteg, és nagyon várják önt ! " Végülis megigértem, hogy amint lehet, megyünk, kicsit azért is, hogy hagyjon már békén...(Lk 11/8 !) Nem olyan egyszerű egy szemészeti misszó megszervezése, főleg e miatt halogattam. Az időpontot az útviszonyokhoz egyeztettem, legyen júniusban, a száraz évszak közepén. Mint más missziókat, ezt is hónapokkal előbb kezdtem szervezni, de így is elkésett a rendelt nagyobb gyógyszermennyiség. Sebaj, a COR szemészeti centrum megelőlegezte az összes hiányzó szert és kelléket. Az egyik legnagyobb nehézséget az utazás jelentette. Kocsink nincs, és igy minden misszió megszervezése külön probléma. Az odautat sikerült a kabindai BDOM (Bureau des Ouvres Medicales du Diocese de Kabinda) autójával megtenni.

Az odaút nem volt túl nehéz, az autó jó állapotú, és a sofőr pedig kitűnő volt. A problémát a rengeteg homok jelentette, hatalmas homokpadkákon kellett átevickélni 4x4-es meghajtásban. A Toyota Hilux, amivel mentünk alig hihető, de igaz: 40 liter gázolajat zabált 100 km-en. Az utolsó 60 km zárt őserdőben van, az utat jobbról-balról beültetett bambuszok szegélyezik, (erózióvédelem) gyönyörű gótikus íveket húzva... Csodálatos volt.

12

12 óra utazás után végre láthatóvá vált a folyó. Itt egy több kilométeres leejtő visz le a Sankuru folyóhoz, éppen ezen kaptattak fölfelé jól megrakott kamionok, szerencsére baj nélkül. Ime, egy igen jó állapotban levő példány. Tessék megfigyelni a kocsi mellet futó embert, rendkívül fontos szerepe van: ő a vészfék, amennyiben a motor lefulladna, a kezében levő farönköt a hátsó kerék mögé belökve biztosítja a kocsi megállását, e nélkül a kamion a lejtőn visszagurulva csúnya bukfenceket vethet... Mesélik, hogy ez a " kézifék állás " nem egy nyugdíjas hely...