RICHÁRD TESTVÉR KONGÓI BETEGEKÉRT ALAPÍTVÁNY

A minap az őserdő peremén, egy kis falusi kórházban operáltunk. A szemészeti műtétekhez infúziós folyadékot használunk az I/A művelethez. Nézem az infúziós műanyag zacskót, hát nem „Made in Hungary” van ráírva? Mekkora büszkeséggel mutattam a szemészeti ápolóknak íme, ezt nálunk gyártják!
Pár évvel korábban Kinshasában vettem egy Nokia telefont. Kellett egy új, mert a régi kicsit megbolondult, agyára ment a trópus… Az üzletben, egy libanoni pasasnál vásároltam.

Kongóban az esős évszakban, rendkívűl gyakori a villámcsapások által okozott tragédia. Egy ilyen esettel szembesültem a héten, mikor egy nagypapa elhozta unokáját a Mbuji-Mayi szemészeti rendelőbe.
Íme röviden a történet:

A vihar alatt a nádfedeles kunyhóban ücsörögtek édesanyjával és egy nagynénivel. Becsapott a villám, és a három közül egyedül ő maradt életben. Errefelé igen gyakori az ilyen baleset, évente falvanként több halott van! Ő életben maradt, de égési sebei lettek, kialakult nála a kétoldali szürkehályog.

MJM095MJM077

Az arcán látható hegek a villám okozta égési sebek.

Május hónapban „elöntöttek bennünket” a retinaleválásos betegek. Azért teszem idézőjelbe, mert ez annyit jelent, hogy hetente kb 3-at fedeztünk fel a rendelőben. Itt Kongóban a retinaleválás szerencsére igen ritka. Szoktam mondani betegeimnek: szerencsétekre jó szemeitek vannak. Valahogy az afrikaiak szövetei erősebbek, így szakadásra is ellenállóbbak.

Ennek ellenére, azért van bőven „ablációs” beteg, csak az a nagy baj velük, hogy általában nagyon elkésve, hónapok, évek után mennek orvoshoz. Persze, nehéz úgy specialistához menni, hogy az egész 8 milló lakosú megyében összesen kettő van, és a megye két vége közötti táv 1000km… Kb ilyen a Kelet Kasai megye.

Egy elhagyott helyen levő faluban volt Médard szemészeti szakasszisztens misszióban egy szép napon. Igen sok vak emebert vizsgált meg. Arrafelé a folyami vakság még manapság is nagyban dúl. Egyszerre rátalált egy fiatal, 35 év körüli asszonyra. 

-Kétoldali szürkehályog, állapítja meg. Ezt az asszonyt könnyen meg lehet gyógyítani, mondja a környezetében lebzselő idősebbeknek, kiváltképp a falu főnökének.
-Az kizárt dolog, hiszen ez egy varázsló banya. Aki ilyen fiatalon megvakul, annak vaj van a füle mögött, ott valami nagyon nem stimmel! Hiszen ilyen korban még a folyamivakságosok is látnak! és különbenis, az egész falu tudja róla, hogy banya, hiszen a férje is elhagyta! Két gyermekével úgy tengődik.
-Én pedig mondom nektek, hogy meg tudjuk gyógyítani! Amint szemészeti misszió lesz Lusambóban, küldjétek le a folyón, és meglátjátok!!

elsoall
balszmu

 

Így történt, hogy a fiatal asszony már az első napon ott várt, Lusamboban.

Évi három szemészeti missziót terveztünk be Lusambo városkába. Lusambóról annyit kell tudni, hogy a Kelet Kasai megyében fekszik, a Sankuru folyó mentén. A trópusi őserdő lágyan öleli körül, több mellékág összetalálkozásában található, a gyarmati rendszerben fontos kisvároska volt.
Az első misszionáriusok a Kasai vidékére a Congó-Sankuru folyókon érkeztek, és így az egyik első missziós település Lusambo volt.
sankuru2lusam51

Varázsát fekvésének köszönheti, a folyó, a trópusi őserdő csodálatos hangulatot adnak.
Utunk igen nehéz volt, sűrű felhők alatt indultunk el Mbuji Mayi-ból, reggel 7 órakor, és készen voltunk mindenre…

Itt a száraz évszak és mi megint úton vagyunk, ezúttal Lubunga és környéke az uticélunk. Az egészségügyi kollégák bíztatására indultunk útnak az ismeretlenbe, ugyanis szerintük ott rengeteg a beteg. Igenám, de hogy találunk majd oda? A Kongóban kapható legrészletesebb megyei térképen se találom Lubungát, ott ahol kéne lennie se út, se falu, se erdő nincs feltüntetve. Pedig állítólag igen sűrűn lakott, egészségügyileg rendkívül elhanyagolt terület, mely folyó partján terül el, így folyami vakság által sújtott vidéknek számít. Hát kérem, ilyen ország Kongó, még a hatóságok sem nagyon tudják, hol mennyien vannak a lakosok.

LUBU1

Így indulunk, kissé az ismeretlenbe. Nem tudjuk, hol lesz majd lakóhelyünk, milyen kórházban dolgozunk majd, hol lesz a rendelés…

José története itt Kongóban banálisnak mondható. Kétoldali, totális szürkehályoggal született Lusambo városkában, az őserdő szélén, a Sankuru folyó partján. Édesapja valahogy eltűnt a színről, egyéves korában. A 2009-es, első Lusambói szemészeti missziónkon láttuk először. Akkor volt öt éves.

1mutelotmamatav

-Minél hamarabb meg kell operálni! Mondtam édesanyjának.
Neki is láttunk, a Lusambói kórház műtőjében. Életem egyik legkellemetlenebb műtétje volt.