RICHÁRD TESTVÉR KONGÓI BETEGEKÉRT ALAPÍTVÁNY

Kole a déli félteke 3 fok 30 perc szélességi körön fekszik, mélyen a trópusi őserdőben, a Lukenie folyó partján. Mondhatni, eléggé elzártan, hiszen a Sankuru megye főútvonala tőle 110 km-re húzódik. Ez a távolság, amit az erdőben kell megtenni nekünk egy egész napot vett igénybe. Utunk oda és vissza igen fárasztó és kalandokkal, megpróbáltatásokkal tarkított volt. Kole-ban szerettem volna a szemészeten kívül „kutatási területemmel” , a Pentasztomózissa foglalkozni. –Ehhez áramra lenne szükség esténként, kígyókat boncolni, fotózni, írogatni stb. -Menjünk két kocsival, hiszen a mentőkocsinkban egy csodálatos napenergia szisztéma vígan biztosítja ezen igényt- gondoltam.

Kole1Kole150

-Van egy 10 éves kissrác, kétoldali szürkehályoggal! Mondta Józsi doktor. A Basankusu-i misszió alakalmával történt ez a kis sztori. 40 fok meleg, elképesztő páratartalom, és mi, hárman rendelünk egy 3x5 méteres helyiségben. Három orvos, három tolmács és három beteg, így egyszerre nem csak a meleg, de a hangzavar is igen nagy. Folyik rólunk a víz, küzdünk a rossz minőségű réslámpákkal, amiben alig látunk valamit, itt legyen ember a talpán, aki észreveszi az apróságokat! Igenám, de a szürkehályog nem egy apróság, hanem könnyen diagnosztizálható.

Ránézek a kissrácra, nyugodt, komoly és vagány. –Jó, mondom, de altatásban kéne csinálni, szólok az altatósnak. –Szerintem lokálban meg lehet csinálni, nézd milyen nyugodt!

Egy különleges csodabogár Mbuji Mayi-ban.

Lubumbashiban szeptember közepén találkoztam egy igen érdekes emberrel. Évek óta járja a világot túristaként, biciklivel!,
Mindenféle földrészen járt már és most Afrikán a sor! Magas, szikár, hetvenes éveihez közelegő úriember. Zambiából érkezett, és útja Kinshasa-Brazzaville-Gabon, stb, egészen Németországig lenne a tervei szerint. Német anyanyelvű lévén, Angolul próbált mindenkivel kommunikálni. Nagyszerű, mondtam, akkor bizonyára Mbuji Mayi városán keresztül mész! Tessék megállni nálunk, szívesen látjuk, hogy megpihenjen egy nehéz útszakasz előtt! (Mbuji Mayi után elég rossz az út Kananga, Tshikkapa felé)

019062

Örömmel fogadta a meghívást, és itt elváltak útjaink. A Lubumbashiban végzett misszió után, egyszercsak értesít e-mailben, hogy érkezik hamarosan, mert Muene Ditu-ban van.

Október utolsó két hetében egy Belga kolléga látogatott el hozzánk. Az OWW szervezet segítségével tudtuk így megtartani a 2015-ös szürkehályog kampányunkat. 

025javOrvoskep

Ilyenkor, évente egyszer, rendkívül jutányos áron „kínáljuk” a szürkehályogos betegek sebészi ellátását itt Mbuji-Mayi-ban. Megfelelően előkészítve, napi 25-30 szürkehályog műtétet végeztünk 10 napig. A Belga kolléga egy igen ismert, príma sebész, így nagyon hatékonyan tudtunk dolgozni kettesben. Hozott nekünk újdonságot is: egy különleges elülső csarnok lencsét, amelyet bizonyos esetben lehet jól használni, lencse híjas betegeknél.

A SzT Bernadette Szemészeti Centrum Lubumbashiban egy jól szervezett, nagy betegforgalmat ellátó centrum. A KATUBA nevű kerületben található centrumot a Belga LFTW szervezet támogatja immár 8 éve. Nagy erőssége, hogy igen ismertté vált, a jól szervezett struktúrák, az állandó külföldi segítség miatt a lakosság nagy bizalommal keresi föl. A rendes betegrendelésen kívül komoly műtő áll rendelkezésre, a szemüvegproblémával küszködő betegeket egy külön refrakciós egység fogadja és kezeli, majd konkrét ajánlás után, helyben szemüveget gyártanak a pácienseknek elérhető áron. Ami teljessé teszi a centrumot, az egy, immár 5 éve működő gyerekszemészeti részleg, ami egy külön épületben, jól kiképzett személyzettel működik. Ennek fontosságát akkor értjük meg igazán, ha tudjuk, hogy Afrikában aránylag nagyszámú a gyerekkori szürkehályog. Ennek a korai kezelése létfontosságú, hiszen minél korábban találunk megoldást (általában műtét), annál jobb lesz a késői eredmény.

10gyer3catara

A szemészeti centrum nagy hiányossága, a jól képzett szakorvos hiány. Nem sikerült tapasztalt szakorvosokat toborozni (az egész országban 80 alatt van a szemész szakorvosok száma), így egy igen fiatal gárdával dolgoznak, és a kényesebb dolgokat „beugró” orvosokkal végeztetik el. E helyzet miatt, a szakmai fejlődés igen lassú és akadozik.